Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Wystąpienie na debacie w Parlamencie Europejskim (15.09.2021 r.)

Poseł do Parlamentu Europejskiego Krzysztof Jurgiel zabrał głos w debacie w Strasburgu: Wkład UE w transformację globalnych systemów żywnościowych z myślą o osiągnięciu celów zrównoważonego rozwoju.

  Krzysztof Jurgiel (ECR). – Panie Przewodniczący! Panie Komisarzu! Wszystkie dostępne wskaźniki dowodzą, że nie jesteśmy na dobrej drodze do sprawienia, by w 2030 r. na świecie nie było głodu. Unia powinna się zastanowić, zanim będzie odnawiać i wzmacniać swoje zobowiązanie do wyeliminowania głodu i zapewnienia prawa do odpowiedniej żywności na świecie. Eksperci zwracają uwagę na to, że Zielony Ład doprowadzi do zaburzenia możliwości wyżywienia ludności na świecie, a nasze miejsce na światowym rynku ekspansji żywności bez mrugnięcia zajmą inne kraje.

Z raportu ekspertów jednoznacznie wynika, że wskutek wdrażania Zielonego Ładu produkcja rolnicza we wszystkich gałęziach ulegnie załamaniu, drastycznie spadnie wydajność produkcji, a więc i wartość unijnego eksportu produktów rolnych. Według szacunków naukowców plony zbóż w Unii Europejskiej spadną o 11%. Podobnie dotyczy to mleka i innych surowców. Jak z powyższego wynika, Unia ma inne cele niż wyeliminowanie głodu na świecie. Składanie zobowiązań w stosunku do świata wydaje się niewłaściwe, jeśli uwzględnimy obecne polityki Unii Europejskiej. By pomóc budującym obywatelom świata, Unia powinna skupować od rolników nadwyżki żywności i przekazywać je umierającym z głodu. Może też pomóc, przekazując swoje najnowocześniejsze technologie upraw i produkcji zwierzęcej, które dają największe plony i największą produkcję mięsa.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Skip to content